Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Vyšetřování rozsáhlého požáru v Polici nad Metují skončilo, příčina nebyla zjištěna

13.1.2021
čtenost 623

POLICE NAD METUJÍ - Za požárem v areálu firmy Hauk podle policie není úmysl ani nedbalost.

Vyšetřování rozsáhlého požáru v Polici nad Metují skončilo, příčina nebyla zjištěna

Na vyšetřování příčiny vzniku požáru spolupracovali příslušníci HZS Královéhradeckého kraje s Policií ČR, připojila se k nim také vyšetřovací skupina z Technického ústavu požární ochrany. Po podrobném zadokumentování požářiště byly zpracovány odborné analýzy a posudky, které byly předány Policii ČR. Přesná příčina vzniku požáru nebyla prokazatelně stanovena, proto byl podán návrh státnímu zástupci na odložení věci. „Kriminalisté v minulých dnech podali návrh státnímu zástupci na odložení věci. Policie na základě prověřování a expertního zkoumání místa požáru vyloučila verzi úmyslného zapálení konkrétní osobou, zároveň se nepodařily zjistit jiné skutečnosti, které by prokazovaly spáchání činu nedbalostním jednáním,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Na likvidaci rozsáhlého pořátu skladovací haly v areálu Hauk v ulici 17. listopadu v Polici nad Metují se 6. května 2020 od brzkých ranních hodin podílelo šestnáct jednotek hasičů. Zasažena byla hala včetně střechy objektu. „Požár se dostal do pokročilé fáze a probíhalo intenzivní hoření. Jednotky zahájily okamžitě hasební zásah a zároveň se soustředily na ochranu a ochlazování okolních objektů. Práci hasičů se zkomplikovala, když se vlivem požáru postupně začínaly propadat stropy a větší část konstrukce haly tak byla zborcená. Z toho důvodu musel probíhat hasební zásah převážně zvnějšku, a to z výškové techniky a střechy okolních objektů," sdělila tehdy mluvčí hasičů Martina Götzová.

V náročných podmínkách se jednotkám podařilo požár lokalizovat po devítihodinovém zásahu, okolní haly zůstaly před ohněm uchráněny. Následující den v půl druhé odpoledne, po 36 hodinách od ohlášení události, oznámil velitel zásahu likvidaci požáru. Škoda byla vyčíslena na 100 milionů korun. Zásahem jednotek požární ochrany se podařilo uchránit hodnoty představující asi 300 milionů korun.

Požár, který se na první pohled jevil jako neohlášené pálení odpadu v areálu firmy, se nakonec zapsal do historických tabulek HZS Královéhradeckého kraje. Jednalo se totiž o čtvrtý největší požár za posledních 20 let.

ZÁSAH V ČÍSLECH

- 2 osoby s lehkým zraněním z řad členů JSDH
- nasazeno 71 ks dýchací techniky
- plněno 275 tlakových lahví na stanici Náchod + plnění v místě události cca 50 ks
- poškozeno 43 ks požárních hadic „C“, 12 ks požárních hadic „B“, 4 ks proudnice „C“ kombinované
- hasební látky: 1200 l pěnidla Sthamex 5%, 1 350 600 l vody
- od nahlášení události do jejího ukončení se na místě prostřídalo 159 příslušníků HZS a členů JSDH s 57 kusy techniky

Redakce
NachodskySWING.cz
Foto archiv HZS KHK


Čtěte také