Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Nemocnice žádá o pomoc s covid-19

14.10.2020
čtenost 534

NÁCHOD – Oblastní nemocnice vyzývá zdravotníky, aby pomohli se zvládnutím epidemie.

Nemocnice žádá o pomoc s covid-19

Oblastní nemocnice Náchod vyzvala zdravotníky z regionu k pomoci se zvládnutím epidemie covidu-19. Ze 76 lůžek pro nemocné s covidem má náchodské zařízení zaplněny asi dvě třetiny a čeká další nárůst. Chystá proto vytvoření dalších dvaceti lůžek v Náchodě a deseti v Jaroměři. Všechny krajské nemocnice by chtěly získat na pomoc 55 mediků.

Podle ministerstva zdravotnictví je okres Náchod z hlediska šíření covidu-19 za posledních sedm dní jedním z nejzasaženějších v ČR v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Ještě v neděli byl ale z tohoto pohledu nejzasaženější.

Z dosavadních zkušeností náchodské nemocnice vyplývá, že počet hospitalizovaných kopíruje nárůsty pozitivních případů v regionu přibližně s desetidenním zpožděním. "Potřebujeme se připravit co možná nejlépe na nadcházející týdny. Proto se obracíme na ty z vás, kteří máte zdravotnické vzdělání a byli byste ochotni pomoci našemu personálu se zvládáním této epidemie," vyzval ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

Personál pro covidová oddělení nemocnice Náchod, pod níž spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, uvolňuje kapacitu sdružováním lůžkových oddělení. Zatím sdružila urologii s chirurgií a ORL, v dalším kroku to bude rehabilitace s ortopedií.

Pomocníky by nemocnice využila, až by je potřebovala. Odměňovala by je podle nastavených mzdových pravidel. Podle ředitele nemocnice má zařízení k dispozici dostatek ochranných pomůcek se zásobou na několik měsíců.

Už nyní v náchodské nemocnici pracuje řada externistů z řad záchranářů, učitelů zdravotnické školy či z ambulantního sektoru. Posilují služby a umožňují stále personálu, aby si odpočinul.

Covidová lůžka ve všech krajských nemocnicích jsou nyní naplněna v průměru z asi poloviny. Nemocnost samotného personálu nemocnic jejich chod v současné době neohrožuje, žádné oddělení kvůli tomu nemuselo být zavřeno.

Redakce
NachodskySWING.cz

 

Čtěte také