Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

S požárem bojovalo 16 hasičských jednotek, příčina vzniku zatím není známa

7.5.2020
čtenost 505

POLICE NAD METUJÍ - Hasiči jsou i dnes na místě požáru v areálu firmy Hauk. Dohašují skrytá ohniska a rozebírají konstrukci haly.

S požárem bojovalo 16 hasičských jednotek, příčina vzniku zatím není známa

Velký požár v Polici nad Metují nebyl dle slov mluvčí hasičů Martiny Götzové zatím zcela zlikvidován. „Během nočních hodin došlo k redukci jednotek na místě události, přes noc zůstala místní dobrovolná jednotka z Police nad Metují. Likvidace požáru ještě nebyla ohlášena, některé části se nechávají dohořet a ráno se na místo hasiči ještě vrátili, aby pokračovali v rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ohnisek. I dnes budou na místě pracovat vyšetřovatelé. K vyšetřovatelům hasičů a policistů z Královéhradeckého kraje se připojí vyšetřovací skupiny z Technického ústavu požární ochrany a generálního ředitelství HZS ČR.”

Požár v areálu firmy Hauk byl nahlášen ve středu 6. května krátce před půl třetí ráno. Zasažena byla průmyslová hala včetně střechy objektu. Požár byl při příjezdu hasičů v pokročilé fázi. Jednotky okamžitě začaly hasit a zároveň se soustředily na ochranu a ochlazování okolních objektů.

„Byl vyhlášen druhý a následně třetí stupeň požárního poplachu, na místě události zasahovalo celkem 16 jednotek požární ochrany, vystřídalo se zde asi 35 kusů zásahové techniky. Práce hasičů se zkomplikovala, když se vlivem požáru postupně začínaly propadat stropy a větší část konstrukce haly tak byla zborcená. Z toho důvodu musel probíhat hasební zásah převážně zvnějšku, a to z výškové techniky a střechy okolních objektů. Z výškové techniky měli hasiči na místě k dispozici dva automobilové žebříky ze stanic Náchod a Broumov a také automobilovou plošinu Bronto z centrální stanice Hradec Králové. Vzhledem k tomu, že celý zásah probíhal v dýchací technice, byl na místo události vyslán také protiplynový kontejner z centrální hradecké stanice pro doplňování tlakových lahví do dýchacích přístrojů,” doplnila mluvčí.

Z haly stoupal během celého včerejšího dopoledne hustý kouř. Starostové okolních obcí byli vyrozuměni s doporučením, aby lidé v okolí nevětrali. Okolní prostor monitorovala mobilní chemická laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč, žádné škodlivé látky v ovzduší však přístroje nezachytily.

V náročných podmínkách se jednotkám podařilo požár lokalizovat po devítihodinovém zásahu před polednem, okolní haly zůstaly před ohněm uchráněny. Tím však práce hasičů neskončila. Nadále dohašovali ohniska, rozebírali části konstrukce haly. Při požáru se zranil jeden dobrovolný hasič, který se nadýchal kouře a byl ošetřen zdravotníky.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně odhadnuta na 100 milionů korun.

Na místě zasahovaly jednotky HZS Broumov, Náchod, Hradec Králové, JSDH Police nad Metují, Žďár nad Metují, Velké Petrovice, Suchý Důl, Hronov, Velké Poříčí, Machov, Teplice nad Metují, Česká Metuje, Dolní Radechová, Červený Kostelec, Radvanice, Meziměstí.

Firma Hauk dodává díly karoserií automobilce Škoda Auto. Zničená hala sloužila jako sklad, výrobní provoz požár nezasáhl, takže dodávky odběratelům pokračují.

Redakce
NachodskySWING.cz
Foto: HZS Kr. kraje

Čtěte také