Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Svazek obcí Kladská stezka připravuje nové cyklostezky

9.2.2016
čtenost 1949

NÁCHODSKO - Milovníci cykloturistiky se mohou těšit na nové cyklostezky. Jezdit se bude z Jaroměře do Polska a kolem Rozkoše a Ratibořic.

Svazek obcí Kladská stezka připravuje nové cyklostezky

Města Jaroměř, Česká Skalice a Náchod založili Dobrovolný svazek obcí Kladská stezka. Předsedou svazku byl zvolen starosta města Česká Skalice Martin Staněk, místopředsedou  se stal starosta Jaroměře Jiří Klepsa.

Účelem založení svazku je realizace tří samostatných na sebe navazujících projektů cyklostezek. "Nejdůležitější aktivitou je příprava cyklostezky z Jaroměře do Polska. Tento plán navazuje na velmi úspěšný projekt Labské stezky mezi Hradcem Králové, Jaroměří a Kuksem. Aktuálně je připravována žádost o územní rozhodnutí k povolení výstavby nového úseku mezi Jaroměří a Rychnovkem," říká za svazek Kladská stezka Zdena Hovorková.

Pro rozvoj turistického ruchu je zásadní cyklostezka kolem vodního díla Rozkoš. Nově vzniklý svazek převezme od Místní akční skupiny Mezi Úpou a Metují projektovou dokumentaci k územnímu řízení na cyklostezku okolo Rozkoše a požádá příslušný stavební úřad v České Skalici o vydání územního rozhodnutí. Stavba by mohla být podle odhadů realizována už v roce 2017.

Posledním důležitým projektem je okruh Ratibořicemi. "Tento okruh umožní cykloturistům částečně po nových i stávajících komunikacích bezpečně zajíždět k zámku v Ratibořicích a projíždět velmi oblíbeným a vyhledávaným Babiččiným údolím. V současné době je připravováno výběrové řízení na dodavatele dokumentace pro územní rozhodnutí. Město Česká Skalice zároveň chystá na rok 2016 realizaci vybraných úseků tohoto okruhu," dodává Hovorková.

Vybudováním cyklostezky Jaroměř – Kudowa Zdrój se otevře možnost propojení cyklodopravy z Hradce Králové do Polska s návaznosti na cyklostezku do Kuksu, která bude mít v České Skalici odbočku do Ratibořic a okolo přehradní nádrže Rozkoš. Významným přínosem bude propojení Jaroměře, České Skalice a Náchoda pro cyklisty dojíždějící do zaměstnání.

„Hlavním smyslem založení Dobrovolného svazku obcí Kladská stezka je spojení a koordinace aktivit při rozvíjení cyklotras a cyklostezek v náchodském regionu. Společný postup nám dává větší šanci se v blízké době bezpečněji pohybovat v našem krásném kraji na jízdním kole,“ doplňuje předseda svazku Martin Staněk.

Do fungovaní svazku se kromě zakládajících měst nepřímo zapojí i obce, jejichž územím cyklotrasy vedou. Jedná se o Provodov – Šonov, Velkou Jesenici, Nahořany, Rychnovek, Říkov a Velký Třebešov.

Hana Stoklasová
NachodskySWING.cz
Foto: Jan Holý

Čtěte také