Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Karlovým náměstím bude znít zvonkohra

1.12.2016
čtenost 1274

NÁCHOD - Ve čtvrtek 1. prosince bude na Karlově náměstí na akci Zvonkobraní slavnostně odhalena nová zvonkohra. Překonávat se bude i český rekord.

Karlovým náměstím bude znít zvonkohra

Centrum Náchoda rozezní ve čtvrtek 1. prosince zvonky. Akce Zvonkobraní se uskuteční od 16 hodin na Karlově náměstí, kde bude slavnostně odhalena nová zvonkohra. Její podobu navrhl Luděk Bernard z Rokytnice v Orlických horách a vytvořil Jan Šeda.

Samotná zvonkohra připomíná tvarově bránu, na jejímž vrcholu je miniaturu náchodského zámku a pod ní je zavěšeno 12 zvonků zajišťujících hudební produkci. Celková hmotnost instalace je 371 kg a hlavním použitým materiálem broušená nerezavějící ocel. V nejvyšším bodě zvonkohra dosahuje výšky 4,162 m.

"Zvonkohru ovládá sofistikovaný systém, který lze řídit přes wifi a mobilní aplikace. Nabízí přehrávání melodií v pravidelně i nepravidelně nastavených časech, spuštění či vypnutí zvuku lze provést též pomocí mobilního telefonu. Základní nabídka hudební produkce v systému obsahuje patnáct lidových nebo „umělých“ písní, deset koled a vánočních melodií dle výběru, v případě kreativního přístupu lze připojit i klávesy a nahrát vlastní skladbu. Zvonkohra umožňuje i hodinové bití ve čtvrt, půl, třičtvrtě a celou, a to v intenzitě zvuku maximálně 80 decibelů přímo u zvonkohry," upřesnila informace mluvčí města Náchoda Nina Adlof.

Během slavnostního odhalení vystoupí děti z MŠ Vančurova a součástí bude i pokus o český rekord v řetězovém zvonění, proto si vezměte zvonečky s sebou.

Redakce
NachodskySWING.cz
Ilustrační foto

Čtěte také