Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Wihanovo kvarteto zahraje před Wihanovým rodným domem

9.6.2021
čtenost 1280

POLICE NAD METUJÍ – V sobotu 12. června vyvrcholí projekt Wihanův rok.

Wihanovo kvarteto zahraje před Wihanovým rodným domem

V sobotu 12. června v 19 hodin vyvrcholí v Polici nad Metují projekt Wihanův rok ojedinělým koncertem Wihanova kvarteta. Akce se uskuteční přímo před rodným domem Johanna Josefa Jindřicha Maria Wihana, jak byl pozdější Hanuš Wihan 10. června 1855 v Polici pokřtěn. Unikátnost koncertu je podpořena jedinečnou atmosférou místa a ulice, která v době Wihanova narození byla „VIP“ čtvrtí města. Kostelní ulice totiž spojuje náměstí s kostelem a byla tak ve své době místem, kde žila a bydlela městská „smetánka“.

V roce 1985 založila čtveřice spolužáků Kvarteto AMU, které hned prvními koncerty vzbudilo zájem jak veřejnosti, tak i odborníků. A v roce 1989 si toto kvarteto vetklo do svého názvu jméno violoncellisty a „duchovního otce“ Českého kvarteta, Hanuše Wihana. Od té doby má za sebou mnoho koncertů nejen v Čechách a v Evropě, ale absolvovalo i úspěšná turné po Japonsku, Austrálii, Novém Zélandu nebo USA a Kanadě.

Wihanovo kvarteto hraje ve složení Leoš Čepický, Jan Schulmeister, Jakub Čepický a Michal Kaňka. Leoš Čepický v jednom rozhovoru vzpomíná na dobu, kdy se rozhodovalo o názvu kvarteta. „Přišel za námi pan profesor a řekl tři jména. Druhé bylo Hanuš Wihan a to třetí jsem už vlastně neposlouchal, protože vzít si jméno zakladatele Českého kvarteta byla v daný okamžik jasná volba. A ostatní na tom tenkrát byli stejně.“ A tak se téměř po sedmi desítkách let vrátil na koncertní pódia Hanuš Wihan alespoň jménem v názvu jednoho z nejúspěšnějších českých kvartet současnosti.

Na koncertu zazní skladby Bedřicha Smetany (kvartet „Z mého života“), Antonína Dvořáka („Americký kvartet“) a Josefa Suka („Meditace na staročeský chorál Svatý Václave“).

Před samotným koncertem se uskuteční slavnostní předání čestného občanství, které město Police nad Metují v loňském roce udělilo Hanuši Wihanovi. Za svého prastrýce ho převezme paní Lenka Průchová z Nymburka, pravnučka sestry Hanuše Wihana Hedviky Šafránkové, rozené Wihanové.

Dobrovolné vstupné bude použito na údržbu hrobu Hanuše Wihana na Olšanských hřbitovech v Praze. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují.

Redakce
NachodskySWING.cz
Foto archiv Wihanova kvarteta

 

Čtěte také