Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Máte oblečení z doby Danny Smiřického?

22.1.2016
čtenost 1179

NÁCHOD - Ve Staré radnici vznikne síň, která bude věnovaná mimo jiné i Josefu Škvoreckému. Město a muzeum proto pořádají sbírku dobového oblečení.

Máte oblečení z doby Danny Smiřického?

Na fotografii z ledna 1929 je malý Pepíček Škvorecký

"Oblékněme Dannyho a jeho slečny", tak zní název sbírky, kterou pořádají město Náchod a Regionální muzeum Náchod. V přízemí Staré radnice na Masarykově náměstí by totiž měla vzniknout pamětní síň, která bude mimo jiné věnovaná i Josefu Škvoreckému a jeho dílu.

"Po stavebním dokončení síně zde město ve spolupráci s muzeem chce mimo jiné zhmotnit nejznámější postavu Škvoreckého děl a to Danny Smiřického a jeho slečny. Aby představa byla co možná nejautentičtější, tak by město a muzeum rádo už nyní požádalo o darování dobového oblečení – tedy mužských a ženských šatů a doplňků z období protektorátu," říká mluvčí radnice Nina Adlof.

S výběrem a určením šatů z šatníků veřejnosti rádi pomohou kurátoři muzea a licencovaná restaurátorka textilu Zuzana Červenková. Ti budou v průběhu roku vybírat z přinesených předmětů a ve vyhlášených termínech osobně poradí a zodpoví všechny dotazy. Získané předměty budou průběžně vystaveny ve zmíněné síni a poté budou uloženy v depozitáři textilu Regionálního muzea. Expozice by se měla měnit a aktualizovat a tak je vítáno oblečení letní i zimní, pracovní i vycházkové a také plavky, doplňky, spodní prádlo, klobouky, kabelky, boty a podobně.

Oblečení (se jménem dárce a kontaktem) je možné nosit už nyní do Regionálního muzea nebo do Informačního centra na Masarykově náměstí, nebo ve vyhlášených termínech na osobní konzultace. První schůzka s restaurátorkou Zuzanou Červenkovou a kurátory muzea se bude konat 23. února v přednáškovém sále muzea v 1. patře Staré radnice na Masarykově náměstí, a to v době od 15 do 16 hodin.

Hana Stoklasová
NachodskySWING.cz

Čtěte také