Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Blanka Jedličková z Náchoda získala cenu Magnesia Litera!

6.4.2016
čtenost 4626

NÁCHOD/PRAHA - Osmadvacetiletá autorka z Náchoda je Objevem roku výročních knižních cen Magnesia Litera.

Blanka Jedličková z Náchoda získala cenu Magnesia Litera!

V úterý 5. dubna se předávaly ceny Magnesia Litera za nejlepší knihy roku 2016. Přímý přenos slavnostního vyhlášení z Nové scény Národního divadla jste mohli sledovat na programu ČT Art. Ceny se udělovaly v devíti kategoriích, přičemž v kategorii Objev roku zvítězila Blanka Jedličková z Náchoda s knihou Ženy na rozcestí. Divadlo a ženy okolo něj 1939–1945. Prvotina osmadvacetileté autorky uspěla v konkurenci dalších jednadvaceti titulů. Kniha nejprve vznikla jako diplomová práce, poté vyhrála soutěž studentských prací v nakladatelství Academia, které se rozhodlo ji po drobných úpravách vydat.

Absolventka Jiráskova gymnázia Blanka Jedličková pracuje v Historickém ústavu Akademie věd ČR a působí jako doktorandka Ústavu historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. V knize prostřednictvím životních příběhů sedmi žen hledá odpovědi na otázky týkající se společenské každodennosti v době nacistické okupace a zejména toho, jak válečná realita působila na postavení žen a jak se do ní promítaly genderové stereotypy a rozdíly.

"Jsem upřímně překvapená a opravdu šťastná. Dělat práci historika a začínat v oboru je nesmírně těžké a každý úspěch nebo takovéhle ocenění je obrovskou motivací do další práce," říká ke svému vítězství samotná autorka.

Kniha se už dočkala prvního dotisku. K dostání je na www.academia.cz.

Hana Stoklasová
NachodskySWING.cz
Foto: Milan Baják

Čtěte také