Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Čtyři řidiči o víkendu bourali s alkoholem v krvi

23.8.2016
čtenost 1542

NÁCHODSKO – Během uplynulého víkendu se na silnicích Náchodska stalo jedenáct dopravních nehod. Čtyři způsobili řidiči pod vlivem alkoholu.

Čtyři řidiči o víkendu bourali s alkoholem v krvi

Zcela hrozivou bilanci dopravních nehod na Náchodsku registrují za víkend 19. až 21. srpna dopravní policisté. Vyjížděli k celkem jedenácti kolizím a téměř polovinu z nich zavinili řidiči pod vlivem alkoholu.

Pět pátečních nehod se obešlo bez alkoholu, s jedním lehkým zraněním. Příčinami třech z nich bylo vběhnutí zvěře na silnici, jedné z nich přehlédnutí a jedné špatná manipulace s vozidlem. Cyklistu jedoucího po hlavní silnici zřejmě přes stojící vozidla neviděl řidič odbočující vlevo v devět hodin ráno v Náchodě na křižovatce ulic Nemastova a Českoskalická. Cyklista autu najel do boku a při pádu na vozovku utrpěl lehké zranění.

"Na nedostatečné zajištění vozu doplatil řidič Škody Octavia v České Metuji, který zaparkoval mimo vozovku na zpevněné, ale nikoli zcela rovné ploše, a nezatáhl ruční brzdu. Vozidlo se mu po chvilce samovolně rozjelo a vjelo do nedalekého potoka, kde se převrátilo na pravý bok. Zpět na kola a na vozovku mu museli pomoct místní hasiči. Při nehodě nebyl nikdo zraněn," sdělila k další nehodě policejní mluvčí Eva Prachařová.

Sobotní nehody byly nahlášeny sice pouze dvě, ale u jedné z nich už figuroval alkohol. Sjet na kole jen kousek po místní komunikaci mezi chatou Koruna a obcí Martínkovice chtěla čtyřiašedesátiletá místní cyklistka. Při jízdě z kopce na kamenitém povrchu však nezvládla řízení a upadla. "Přivolaným vozidlem rychlé záchranné služby byla následně převezena na ošetření do nemocnice v Náchodě. K určení hladiny alkoholu byla u zraněné ženy, která pro množství vypitého alkoholu nebyla schopna dechová zkoušky, nařízen odběr krve," upřesnila Prachařová.

Také další sobotní nehodu měl na svědomí cyklista. Tentokrát střízlivý, ale trochu neopatrný šestnáctiletý mladík. Při průjezdu okolo zaparkovaného vozidla Škoda Octavia zavadil o zpětné zrcátko, které poškodil. Navíc neměl na hlavě přilbu a jízdní kolo bylo ve špatném technickém stavu.

Z nedělních čtyř nehod se tři odehrály po taktovkou alkoholu. Bourat se začalo už ve čtyři hodiny ráno, kdy v obci Dolní Radechová řidič s Volvem při průjezdu mírné levotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil svoji rychlost stavu a povaze vozovky. Skončil napravo v dopravní značce a pak se převrátil v příkopu na střechu. Nehoda se odehrála bez zranění, jen v řidičově dechu policisté odhalili 1,17 promile alkoholu.

O půl desáté dopoledne jel opět o něco rychleji, než mokrý asfalt snesl, řidič v BMW od centra Náchoda na Hronov. Také on skončil mimo vozovku, tentokrát ve sloupu veřejného osvětlení. Podle dechové zkoušky nebyl pod vlivem alkoholu.

K další nehodě vyjela dopravní hlídka o půl dvanácté na Jizbici, kde řidič Škody Octavia jedoucí od Dobrošova na Náchod nevybral jednu z četných zatáček a skončil v protisměru, kde se srazil s protijedoucím Fordem Focus. Při nehodě byl zraněn nezletilý spolujezdec ze škodovky a řidič se spolujezdkyní z fordu. Dechová zkouška řidiče škodovky ukázala přes 1 promile.

Výčet podnapilých bourajících řidičů završil ve tři hodiny odpoledne řidič Fordu Focus v Polici nad Metují. "Na místní komunikaci mezi zaparkovanými automobily nezvládl jízdu na mokré vozovce a pro projetí zatáčky postupně naboural do čtyř zaparkovaných vozidel v protisměru. Pak odjel, aniž by učinil opatření daná mu zákonem. Jenže nepočítal s tím, že se mu při nárazu uvolnila registrační značka, kterou zanechal na místě. Policisté po něm okamžitě vyhlásili pátrání a za chvíli si pro něj dojeli až do místa bydliště," sdělila k další nehodě policejní mluvčí. Překvapený muž se pod tíhou důkazů k řízení přiznal, následná dechová zkouška pak odhalila, proč nechtěl počkat na policii na místě. Do přístroje totiž nadýchal 2,43 promile alkoholu.

Všechny nehody policisté dále vyšetřují. Podnapilí řidiči by měli zpytovat svědomí a musí očekávat sankce v podobě peněžitých pokut, trestů zakázu řízení, i možného až ročního odnětí svobody pro přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky. Všem motoristům policisté vzkazují, že znásobí své kontroly na alkohol a návykové látky. Dalším motoristům "pod vlivem" pak radí, aby si k jízdě raději objednali taxík.

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také