Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek s tím souhlasíte. Rozumím

Festival zážitků se v příštím roce zaměří na vojenství

12.11.2018
čtenost 599

KLADSKÉ POMEZÍ - I v turistické sezóně 2019 se obyvatelé a návštěvníci našeho regionu mohou těšit na nové zážitky.

Festival zážitků se v příštím roce zaměří na vojenství

První ročník Festivalu zážitků na téma Osobnosti, který proběhl letos v červenci a srpnu, se setkal s velkým zájmem. V roce 2019 se návštěvníci i obyvatelé Kladského pomezí mohou těšit ve stejnou dobu na zbrusu nové zážitky na české i polské straně. Společným tématem budou vojenské památky.

Kladské pomezí bývalo podle Kosmovy kroniky „bránou strážnou, kudy se chodí do Polska“. Ve středověku bývali hlavním nebezpečím rytíři cizích armád, ale nebylo radno podceňovat ani loupeživé šlechtice. Jaké bylo bránit se za pomocí luků a střelných zbraní si účastníci festivalu vyzkouší na zámku Kapitonowo nedaleko Radkówa, o budování opevnění se dozví ve středověkém městě Świdnica a na zámku Adršpach je v boji potrénuje samotný Jan Žižka. Jak se vojenská technika i způsob obrany města proměňoval napříč staletími se dozví v tvrzi Kladsko, na zámcích Sarno a Żelazno, u Spícího lva v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice a v pevnosti Dobrošov. Na těchto místech si návštěvníci vyzkouší rutinu života v pevnosti, vyrobí si funkční patronu a provedou dokonce rozborku a zborku zbraní.

Letošního ročníku festivalu se účastnil také Náchodský SWING, jehož zakladatel Daniel Šafr prováděl návštěvníky coby Danny Smiřický Náchodem a procházku zakončil na zkoušce kapely ve Škvorecký Café.

Redakce
NachodskySWING.cz

Čtěte také